Red red wine

Nu har fyra blivit fem. Erik, Elin, Viktor och Kajsa ar nu Elin, Erik, Viktor, Kajsa och Corollan. Kanns bra. Kora pa vanster sida gar battra an vi kunde tro, forutom lite extra viftande med vindrutetorkarna i stressade situationer.

Kapstaden levererade aven sista dagen och vi kan nu forsta varfor folk pratat sa gott om staden. Det blev en tur till Godahoppsudden. Riktigt vackert att kora ner utmed kusten pa sma slingriga vagar. Ater igen riktigt god mat. Harligt. Kajsa passade pa att prova lite paragliding ocksa innan vi lamnade Kapstaden for Stellenbosch. Vindistrikt och universitetsstad. Dar blev det en heldag med vinprovning pa 4 olika mysiga vingardar. Pa ett stalle hade de aven egen getost, som var riktigt fin! Vinet hann man liksom trottna pa efter ett tag.. Inte helt overraskande var det ytterligare tva svenskar med pa varan tur (med 11 personer) forutom vara irlandska vanner som vi fortsatt stota pa under resan. Avslutade med att hela ganget at ost och kex pa vart hostel, trevligt.

Efter Stellenbosch paborjade vi resan utmed Garden route, sodra kusten av Sydafrika, som ska vara riktigt vacker. Och det var den! Har besokt Hermanus (en kort lunch och kik i val-staden dar vi tyvarr inte sag nagra valar), Mossel bay (dar Viktor dok i hajbur, och vi ater igen inte sag nagra valar), Knysna (dar vi tva cyklade mountainbike i djungeln bland babianer, vi alla gjode en halvdagsvandring och njot av staden i allmanhet) och Plattenberg bay (dar vi kollade pa surfare, inte en enda val). Det har blivit mycket utsiktspunkter och fina solnedgangar. En hel del god mat. Vi har ocksa lagat mat sjalva nagra ganger som lite omvaxling, for man trottnar lite pa resturangmat efterhand.

Nu senast bodde vi tva natter bodde vi i Bleukrans backpacker lodge. Vi kom dit sent pa kvallen nar det blivit morkt. Hade planerat lite vandring i Tsitsikamma nationalpark som lag i omradet och Viktor skulle gora sitt bungy jump fran bron (enligt dem varldens hogsta, fodelsedagspresenten fran oss), som lag precis bredvid var lodge (enligt dem varldens hogsta, fodelsedagspresent fran oss). Det visade sig nar vi kom dit att vi var de enda gasterna (det ar verkligen lagsasong har) och att stallet lag mitt ute i ingenstans i en overgivern turistby. Managern var pa vag darifran nar vi kom, och lamnade oss med ett "if the phone rings.. dont answere". Lite som klippt ur en skrackfilm. Hur som vara det ett mysigt hus och eftersom det var snorkallt dar inne hann vi aldrig riktigt skramma upp oss utan gick och la oss istallet. Tsitsikamma var riktigt fint. Vi gjorde en en-dags vandring, som gick utmed kusten. Ater igen tur med vadret, sol och klarbla himmel (fast det ar inte direkt nagon varme, knappast over 20). Blev en bra dag med matsack och hela koret. Pa vag tillbaka sag vi plotsligt flera valar i vattnet precis utanfor stranden. Antligen! Bra avslutning pa dagen. Sen fick vi sallskap av de irlandska vannerna sista natten, sa det blev inte riktigt lika laskigt.

Igar hoppade Viktor och en irlandare bungy och sen sa vi ater hej da (for 4:e gangen) och for vidare. Gjorde ett lunchstopp i J-bay (Jeffreys bay, en riktigt surfspot) och hamnade tillslut i Grahams town. Sag Sverige-Sydafrika pa en pub. Tyvarr var vi nog mer engagerade an Sydafrikanerna, och det kunde man kanske forsta nar man sag matchen. Kul var det i alla fall!

I Grahamstown ar vi fortfarande och planerar att om nagon timma aka vidare till "Wild coast" for mer vackra vyer och kanske lite surfing.

Ha det gott, later som att Sverige borjat ge er lite sommarvarme antligen!

Elin & Erik

Diamonds are forever

Ater till civilisationen! Efter 19 dagar i taltet avslutade vi bussresan i sondags. Fran kalla natter till varma mjuka sangar. Fran soliga klara dagar till regn och kyla i Kapstaden.
Sammanfattningsvis tillbringade vi de sista dagarna pa turen med att ga upp pa "Dune 45" (en hog sanddyn som ser ut precis som man tanker att en sanddyn i en riktigt oken ska gora), tittat pa Fishriver canyon (varldens nast storsta canyon), kopt appelpaj och brownies hos en tysk i ett bageri mitt i oknen, gjort en forsta vinprovning, fortsatt kora pa odsliga kassa vagar genom Namibias oken och underhallit med svenska sanger runt brasorna pa kvallarna. Nu har vi skiljts at efter nagra gemensamma middagar har i stan (maten har verkligen levt upp till sitt rykte!), men tror vi kommer stota pa atminstone vara irlandska vanner framover.

Forsta dagen har i stan var helt bedrovlig och vi undrade vad det egentligen var folk pratat sa gott om i Kapstaden. Robben island var inte heller lika imponerande som vi kanske hoppats. Idag var det daremot stralande sol, klarblatt och vi besteg Tafelberget (stavas kanske med tva f som i hemmagatan?). Gick upp via en led som hette Sceleton gourge, och som inte var lika laskig men daremot haftig, som amnet antyder. Fick klattra lite genom vattenfall och pa stegar och sa kom vi upp till dent fantastiska vy man kan tanka sig! Utsikt over Kapstaden och Lions head och hav och berg. Picknick pa toppen. Sen promenerade vi ner igen. Som vanligt tar allt mycket langre tid an man tanker sig, sa vi har inte hunnit kolla in stan lika mycket som vi tankt de har dagarna. Ska darfor gora lite marknader (hurra, det har visat sig att den i princip enda bra marknaden hittills pa resan var forsta dagarna i livingstone) och sa imorgon bitti innan vi borjar var roadtrip i var Toyota Corolla (till Viktors fortjusning). I jakt pa den forsvunna diamanten pa riktigt!

Elin & Erik

Det ar oken

Vi har haft tva riktigt harliga dagar har i Swakopmund. Staden i sig ar haftig. Ligger precis vid havet och mitt i oknen. Valdigt tysk i stilen. Har ar lite av ett aventyrsmecka. Jag tycker det ar lite fjantigt att aka utomlands och gora massa aventyr, tycker man ska forsoka uppleva landerna och kulturerna istallet. Men, men. Igar hoppade vi fallskarm! Helt klart bland det basta jag nagonsin gjord. Kanns helt befangt att hoppa ut ur ett flygplan pa ca 3000m hojd, men oj sa vackert och magkittlande. Vill hoppa igen! Erik kanske nte var riktigt lika exalterad, men sa ar han ju hojdradd ocksa..
 

Idag var vi pa sand-boarding pa formiddagen. Alltsa som snowboard fast pa stora sanddyner. Riktigt roligt! Nastan annu roligare var att aka nerfor pa en plywood-skiva. Jag kom upp i 67km/h!! Jo, vi hade hjalm. Med tanke pa att jag ar fartradd var det riktigt, riktigt roligt. Och aven hela grejen att vara ute i oknen bland en massa sanddyner. Som man tanker att en oken ska se ut! Fick aven lite motion nar vi traskade uppfor de dar hoga dynerna, vilket kanns bra efter nagra veckors stillasittande i en buss.

Erik ar nu och aker fyrhjuling pa samma stalle, jag prioriterade en kopp kaffe och internet. Kanns som ett bra val. Skulle lagga in lite bilder men lyckas tyvarr inte.

Kolla garna in Viktor och Kajsas blogg pa kajsaochviktor.blogg.se!

Elin

120707 Elephant love medley

I Namibia finns det vader! Vi har sett moln och till och med kannt lite vind. Omvaxling. Man kan ocksa fa se lite berg i horisonten.

Huvudstaden Windhoek gav ett valdigt annorlunda intryck. Man sag verkligen tyska influenser, inte bara i namnen. Kyrkor och en del andra byggnader sag valdigt tyska ut blandat med mer afrikansk stil. Dessutom sag man herrero-kvinnor kladda som 1800-talets missionarsfruar lite har och var. Stora fargglada kjolar och konstiga mossor. Vi hann dock inte se sa mycket av staden, at mest kott. Zebra var det som imponerade mest och krokodil det obehagligaste.

Det andra malet i Namibia var nationalparken Etosha. Vi blev ganska besvikna nar vi insag att vi denna gang skulle aka runt i var egen stora buss och inte en oppen safaribil. Nar vi sen nastan blev anfallna av en stor elefanthanne var i alla fall vi ganska glada att vi inte satt i en mindre bil. Vi kunde ocksa komplettera "The big five" med svart noshorning. Leopard far vi nog daremot slappa for nu ar det i princip slut pa djurtittandet. Kanner oss nog ganska nojda aven om det aldrig blir trakigt att titta pa elefanter, stora zebrahjordar eller giraffer som dricker. Lejonen ar daremot ganska sloa och ligger mest still, men ar ju maffiga. Fick aven se nagra hannar denna gang, och ungar.

Pa kvallarna har vi fortsatt underhalla med rorelselekar och min fotdans. Vad gor man inte for att halla stamningen pa topp!

Det kanske kravs en lite bildforklaring till den dar jag star i en liten balja och tvattar skosulorna. Botswana har tydligen haft problem med vad vi tror ar mul- och klovsjukan. For att fa bukt med det maste alla som aker in i landet ga igenom den dar lilla byttan och aven doppa alla skor. Plus att bilarna kor igenom liknande vatska. Likadana stationer har funnits nagra ganger inne i landet, dar vi alla har fatt ga ur och doppa skorna. Vet inte i vad, men det far nog vara rejalt starkt for att ha nagon effekt. Vi ar ratt dammiga hela vi emellanat.

Elin


Djur vi sett sen sist: noshorning, gnu, afrikas storsta orn, oryx, kudu (antiloper), secretary bird, hyena.

Djur vi atit sen sist: zebra, struts, krokodil, kudu, oryx.

120704 Awemawe

Nu har vi lamnat Botswana och akt vidare till Namibia. Flodhastarna holl sig lugna och vi overlevde deltat hela och rena (nastan). Dock horde vi en flodhast knorra till pa en av vara utfarder i kanot. Fick senare hora att den var inom 10m bort, sa det var inte konstigt att vara forare okade farten litegrann i det fallande morkret!

Deltat var haftigt. Vi tog oss dit i Mokoros, trakanoter som karvats ur en tradstam och som man for framat mha en pale. Nu finns det aven mokoros i glasfiber som staten finansierat for att det inte ska huggas ner sa manga trad av sorten man traditionellt anvant. Vi tva fick i alla fall en i tra. Med oss och packningen och var guide Cero lag kanotkanterna ca 5cm fran vattenytan. Och har snackar vi inga stadiga kanoter. De 1,5h det tog att ta sig fram lag vi (Elin) pa helspann! Kom fram kanska torra som tur var, men fulla av insekter.

Pa kvallen var det lagereld som gallde och Botswanierna som var med sjong och dansade lite. Vi forsokte bidra med lite svenska sanger och rorelselekar i sann lagerbalsanda. Man far val erkanna att vi inte var i narheten av afrikanernas niva med vara sanger, men a andra sidan gjorde engelsmannen inga storre intryck med sina, sa Sverige vann latt var Sverige mot England-battle. Forst dar och da insag vi att vi satt mitt i ett delta i Botswana, langt fran nagon civilisation, med lejon, leoparder och flodhastar bokstavligen smygande runt i buskarna. Pa morgonen fick vi se zebror, Eriks favoritdjur "de ar ju svartvita redan innan jag fotat dem".

Vi har ocksa hunnit traffa ett klick-spraktalande folk och
i natt har vi sovit i hyddor, dock i sang vilket ar lite av en lyx efter 1 vecka i talt pa madrass! Fick aven sovmorgon igar nar vi gick upp forst 6,30. I vanliga fall ar det 5 eller 5.30 som galler. Har ligger vi inte pa latsidan!

Kanns lite konstigt att ha varit i Botswana flera dagar utan att ha sett mer av folket och livet har. Man blir lite avskarmad pa en san har resa. Stannar nagon timme i nan stad har och var bara. Tur att vi har satt lite Damerna detektivbyra innan. Vi kan i alla fall konstatera att Bortswana ar extremt platt!

E&E

Djurlistan: zebror, strutsar (tack och lov inga skorpioner i skorna annu, vi haller utkik)

Lite foton

 
 
 

RSS 2.0