The lion`s roar

Nu ar vi igang pa riktigt, och Afrikat levererar. Vart hem ar numera en slags ombyggd lastbil, med en liten buss i bak istallet for flak. Dar sitter vi. Rejalt stabil sak, men inte sa smidig. Vi har just lamnat vart forsta riktiga camp i Thebe, Kasane, Botswana. Riktigt mysigt satt att bo pa dar alla satter upp sina 2-manstalt pa vart omrade. Koksgrejer plockas fram under ett tak, samt stolar och bord. Pa omradet fanns ocksa pool, toaletter, dusch och en liten bar. Alltsa light-camping med vara matt matt, men skont nar man ska gora det i 19 dagar!

Vart gang bestar av 12 personer fran England, Australien, USA och Japan. Schaufforen fran Namibia.
Vi har gatt hart ut med att andra riktiga resdagen besoka Chobe nationalpark. Kand for att ha 100 000 elefanter bland annat! Det blev en safaritur i bil i soluppgangen och en battur i sonedgangen. Jag som egentligen inte gillar djur, tycker bast oma ttl ata dom, hade inga stora forvantningar men fick se mig besegrad. Vi snackar riktigt haftiga djur, pa riktigt nara hall. Morgonens hojdpunkt var lejonen. Framforallt ett lejon som lag i skuggan och slickade tassarna, med en halvaten buffel i forgrunden. Min favorit ar annars giraffer och det kanns lite stort att de har konstiga och ffa stora djuren bara gar runt har som den naturligaste saken i varlden, vilket det ju ocksa ar.

Eftermiddagsturen tillbringdfes i en platt liten bat nara vattnet. Lite for nara tyckte jag nar det galler krokodiler. Man har ju sett de dar naturfilmerna nar en krokodil fran att ligga stilla plotsligt attackerar sitt byte pa nagra tiondels sekunder och tuggar i sig med de dar starka, stora kakarna. Att da sitta 5m bort i en oppen bat kanns inte helt ok. Jeg verkade dock vara den enda som var orolig (eller vettig). Guiden berattade att nar de ligger pa land solar de sig bara, och jagar inte, det gor de i vattnet. Nar vi sen hittade den storsta och fetaste krokodilen ca 3m lang, lag den i vattnet. Men vi akte anda 4-5m nara!

Det haftigaste under kvallen var nar vi sag ca 15 elefanter sta vid vattenbrynet och dricka. En av dem gick i och badade och simmar sen over vattnet till on som var bat ligger nara, och gar upp ur vattnet knappt 10m fran oss. En STOR elefant. Magiskt.

Nu ar vi pa vag mot Okavangodeltatr dar vi ska sova ute i deltat en natt. Om flodhastarna haller sig lugna hoppas vi kunna skriva ett inlagg snart igen, och kanske lagga ut lite bilder. Finns inte sa mycket datorer har. Ursakta bristen pa aao forresten!

Sa vi mar alltsa bra! Jag ar helforkyld sedan mer an 1 vecka och hoppas att jag inte haller pa att fa bihaleinflammation. Overlever med Nasonex och en toarulle (att snyta mig i). Erik borjar ocksa bli lite snuvig. Natterna har varit lite kallare nu, skont, for det lar bli varre. Pa daragna standigt sol och troligen runt 25-28 grader.

Kramar /Elin

Djur sen sist (hall i er):
lejon, buffel, antilop, fisheagle, Kingfisher, gam, vartsvin (Pumba), varan, giraff, andra fina faglar bla Botswanas nationalfagel, krokodil, babian, sma ravlika djur, sma mardlika djur, katt, andra apor.

Alltsa 3 av The big five hittills!

Hello Africa, tell me how you`re doing

Pa plats i Afrikat! Efter 30h restid hamnade vi i ett ganska varmt Livingstone. Till skillnad fran Johannesburg som var iskallt. Ett harligt land hittills. Det ar lugnt och skont pa gatorna, gar inte att jamfora med varken Asien eller Sydamerika. De fa bilar som tutar har menar "vill ni aka med?" och inte "flytta pa dig, jag ska fram". Visst kikar folk pa oss litegrann, men man blir inte utstirrad och omringad.

Hittills har vi hunnit gora en guidad cykeltur ut till nagra mindre byar utanfor stan, en marknad och till en skola. Tro det eller ej, men mitt ute pa en liten stig stotte vi pa en hel elefantfamilj. Hello Africa! Jovisst, ganska haftigt. Fick ocksa lara oss ett och annat om Zambia och folket har. Till exempel att gravida kvinnor far cravings efter termitjord, som man kan kopa i sma bitar pa marknaden. Har ocksa upptackt att man i princip alltid ater Nshima (en typ av majsgrot som ser ut som extremt stabbig mannagrynsgrot, men inte smakar nagonting). Vart forsta smakprov gjorde oss inte helt overtygade, men med kryddor och lite tillbehor ska vi nog kunna vanja oss framover.

Horde att det regnade lite smatt i Sverige. Har ar sol. Jamt.

Ha det gott
Elin & Erik

Dagens djur: elefant, hjort, odla

Hej då Uppsala, Hello Africa!

Hastigt och lustigt har min gamla Bangladesh-blogg bytt namn och är nu min och Eriks Afrika-blogg!! Det är inte det enda som håller på att ändra sig i våra liv. Igår köpte vi lägenhet i Karlstad och idag fick Erik jobb. Hurra! Saker och ting börjar lösa sig och det känns riktigt fint att ha det kirrat innan resan, för att kunna njuta fullt ut.
Jag har dessutom varit och avslutat mitt jobb på Barnakuten idag. Signerat av, rensat ut, sagt hej då (igen, det har blivit många hej då sista dagarna). Räknade att jag träffat dryga 900 barn på akuten under de här månaderna! Plus en bunt på avdelningen. Tror nog att det innebär att jag lärt mig en hel del trots allt. Och att det inte är så konstigt att det känns så tomt och trist att sluta och inte få träffa de där goa barnen och kollegorna längre.
Så nu är det en intensiv dag av packande kvar här, innan vi lämnar kära Uppsala. Tror det kan vara så att vi som vanligt inte är ute i helt god tid. Men det är ju bara som det brukar, och har det inte löst sig varje gång hittills, så säg!?
Kika gärna in på bloggen och häng med lite på vår resa. Ska försöka skriva så ofta vi får tillgång till en dator!
/Elin

RSS 2.0